Det är dina digitala spår som bygger Sveriges nya industri

Det är dina digitala spår som bygger Sveriges nya industri. Det är ditt liv som är råvaran.

För det är de spår som du lämnar efter dig på internet som är grunden för nästa basindustri i Sverige, den som kommer att bestå av nya datacenter i stora hangarer och hallar, inte minst i norra delen av landet.

istock_45200436_xlarge
Det är allas våra digitala spår som är grunden för Sveriges nästa stora basindustri, datacenter. Foto: iStockphoto/Ximagination

Facebook är en del av denna nya basindustri. Mest omtalat med sin etablering av datacenter i Luleå. Det har varit en så här långt sett nästan ovärderlig reklam för kommunen. Inte minst med den spridning som hyllningen från Facebooks grundare Mark Zuckerberg fick när han i ett Facebook-inlägg skrev om etableringen i Luleå: ”Det är en viktig del av vår globala infrastruktur, och den använder en mängd lokala naturresurser för att öka effektiviteten och spara energi”.

Enormt genomslag

Sedan inlägget publicerades på Facebook för en månad sedan har det gillats av 197000 personer och delats vidare av över 20 000. Dessutom har media som New York Times, Daily Mail, NBC News, Observer, Yahoo! Tech, PC Welt, ZDNet, TIME, The Verge, Vanity Fair, El Financiero, TechCrunch och Mashable citerat Mark Zuckerberg om Luleå. Genomslaget har varit enormt.

Nu tar en mängd kommuner och aktörer upp kampen för att fler stora drakar ska etablera sig med sina datahallar i norra Sverige. Argumenten är säljande. Här finns kyla för att naturligt sänka temperaturen på servrarna. Här finns närhet till hållbar el i form av vattenkraft och vindkraftparker. Här finns stabil berggrund utan risk för jordbävningar, här finns inte heller orkaner. Här finns ett samhällsskick utan risk för uppror och revolter.

Sveriges nya basindustri

Allt fler börjar i dessa sammanhang tala om datacenter som Sveriges nya basindustri. I en rapport som nyligen publicerades av The Boston Consulting Group, på uppdrag av Business Sweden, skulle etableringar av datacenter i Sverige kunna leda till 50 miljarder kronor i ökat tillskott till svensk ekonomi och 27 000 arbetstillfällen under de närmaste tio åren.

Dina digitala spår

Men det här kommer inte att vara möjligt utan dina digitala spår. Facebooks datahallar i Luleå behövs för att miljoner och åter miljoner laddar upp sina bilder, filmer och inlägg i Facebooks flöden. När allt fler av oss börjar bära teknik som mäter vår hälsostatus måste också denna data lagras och behandlas i datacenter. När våra bilar blir uppkopplade behövs enorma datahallar för att ta hand om all information från bilarnas datasystem. När våra hem blir smarta, ja, när hela städer blir smarta, med sensorer i lyktstolpar, brandvarnare, värmesystem, ventilationer, vattenledningar, termometrar och dörrlås växer också behovet av effektiva automatiserade datacenter.

När alla prylar vi använder och förlitar oss på blir uppkopplade mot sakernas internet så måste all data som samlas in lagras någonstans. Det kan bli i norra Sverige och därmed ge rum för en helt ny industri.

Råvaran är denna gång dina digitala spår. Råvaran är ditt liv.