Facebook blir TV

Jag har ägnat kvällen och natten åt att följa Donald Trumps kampanj som sänder direkt via Facebook Live med kommentarer och intervjuer från Trumps innersta krets. Det är minst sagt en spännande tid där politiker nu snirklar sig förbi de traditionella nyhetskanalerna och öppnar egna vägar ut till tittarna.

Donald Trumps kampanj sänder live
Skärmdump från Facebook Live-sändning av Donald Trumps kampanj.

Snyggt gjort förstås, med grafik och kommentatorer i studion och livesändning direkt från Donald Trumps valtal i Florida.

Donald Trumps relation till journalister är något ansträngt. Ofta har han gått till angrepp på media, som han menar går i Hillary Clintons ledband. Så också denna gång då han under talet angrep journalisterna som var på plats vilket gav en omedelbar reaktion från publiken som hördes ljudligt bua åt media.

Boris Epshteyn, värd för Facebook Live-sändningen säger till Wired: “We all know how strong the left wing media bias is. This is us delivering our message to voters,. It’s about using 21st century technology and communication in a way that’s effective.”

Vi kommer att få se mer av detta den närmaste tiden. Att sända TV själv över internet kommer att bli allt mer vanligt i framtiden. Men det innebär en stor utmaning innebär för källkritik och objektiv granskning, det som vanligen journalister står för.