Nästa gång kan det vara din bil som hackas

Swedbanks webb ligger nere idag. Det som bara inte får hända. Bankkunderna som försöker komma in på sidan kommer inte längre än till felmeddelandet ”Something went wrong”. Eller ”This page is not available”.

swedbank161025_02
Ett felmeddelande som kunderna till Swedbank möts av idag när de försöker ta sig in på bankens webb.

Överbelastningsattacker, som detta förmodligen handlar om, är mycket svåra att skydda sig mot. Det som händer är att angriparen, okänt vilken eller vilka, skickar miljontals anrop till Swedbank.se vilket resulterar i att sajten kraschar av överbelastning.

Det här är inte första och inte heller sista gången som vi ser en överbelastningsattack slå till mot en organisation eller företag. Det kommer att bli fler och med ett ständigt ökande antal uppkopplade prylar i vår vardag kommer attackerna att krypa allt närmare oss.

Ett framtida mål kan vara våra uppkopplade bilar. För när någon illasinnad lyckas ta sig in i de datasystem som biltillverkare använder för att uppdatera och via fjärrdiagnos nå varje enskild bil kan varenda fordon hos ett bilmärke plötsligt bli stående på parkeringen eller vid vägkanten utan möjlighet för föraren att starta.

Den biltillverkare som blir utsatt för ett sådant angrepp kommer att riskera mycket mer än stillastående bilar som måste startas om. Biltillverkarens varumärke kommer att lida extrem skada, och orsaka långt värre bakslag än de eventuella ersättningar som måste betalas ut till kunder.

Samtidigt som jag skriver detta får jag en nyhetsflash om att Volkswagen köper tillbaka bilar för 131 miljarder kronor i USA efter dieselfusket. En skandal som både är kostsam och ger en kraftig törn på Volkswagens varumärke och kundernas tilltro till företaget.

Men de skador som kan uppstå efter eventuella framtida attacker mot en biltillverkares datasystem kan kosta än mer, naturligtvis i pengar, men framför allt i människors tilltro till det angripna bilmärket. För vid en sådan attack kan det handla om liv och död för de som sitter i bilen, om attacken kan ske under färd, något som bilägarna knappast kommer att ta med ro.

Vid en sådan attack kan den största biltillverkare över en natt tvingas i graven.

Vill du veta mer om attacker mot bilar kan du läsa The Jeep Hackers Are Back to Prove Car Hacking Can Get Much Worse