Den första cyborg-olympiaden

Att skruva i en lampa med hjälp av en armprotes kräver avancerad teknik i robotarmen.
Att skruva i en lampa med hjälp av en armprotes kräver avancerad teknik i robotarmen. Foto: ETH Zurich / Alessandro Della Bella

I oktober hölls världens första Cybathlon, en tävling för personer med funktionshinder som med hjälp av banbrytande tekniska hjälpmedel löser vanliga vardagsproblem. Tävlingen har kallats för världens första cyborg-olympiad.

Helt fantastiskt att se ett av delmomenten där personer med armproteser ska skruva i en glödlampa. Eller cykeltävlingen där de tävlandes muskler i benen styrs av elektriska signaler från hjärnan. Eller hinderbana för personer med benprotes. Eller tävling för personer med ett tekniskt skelett utanpå kroppen, ett så kallat exoskeleton.

Totalt 70 lag från 25 länder deltog i tävlingen som avgjordes i Schweiz. Varje lag bestod av en teknikutvecklare och en pilot, funktionshindrad, som använde den tekniska enheten. Varje vinnande lag fick därmed två medaljer. En för den tävlande och en för teknikutvecklaren.

Förhoppningsvis kan tävlingen ge inspiration till fler teknikteam att utveckla ännu mer avancerade hjälpmedel för funktionshindrade.

Det här är teknikutveckling som verkligen gör gott.