Han vill transplantera sitt huvud

Skulle du kunna donera hela din kropp till någon som behöver den? Och tvärtom, skulle du kunna ta emot en annan människas kropp om din egen är obotligt sjuk men ditt huvud fungerar bra?

Val Spiridonov
Val Spiridonov kan tänka sig att transplantera över sitt huvud till en annan människas huvud.

Val Spiridonov från Ryssland har bestämt sig. Han är redo att gå igenom en helkroppstransplantation. Inte bara ett hjärta. Inte en lever, en njure eller lungor. Det är hela kroppen från en annan människa som han vill få transplanterad över till sig själv.

Idag var Val Spiridonov i Sverige på konferensen Sime, en tech-konferens som alltid rör sig i längst fram i teknikutvecklingen. Och talar vi om en helkroppstransplantation så rör det sig sannerligen om att ligga i framkant av utvecklingen.

Det var en energifull Val Spiridonov som vi fick möta. Hans kropp håller på att förtvina i en muskelsjukdom så Val sitter hopsjunken i en rullstol på scenen. Kroppen är oundvikligt på väg att dö bort, men hans huvud är klart och tankarna livliga.

Som ett sista försök att leva vidare vill han nu hitta en donator som kan donera hela sin kropp till honom. Förhoppningen är att Vals huvud ska kunna flyttas över till den andra kroppen, och inte stötas bort utan få en ny kropp att leva med.

Utsikterna att överleva är små. Det hävdar många av hans kritiker. Men Val Spiridonov vill ändå pröva möjligheten.

– Även om jag inte överlever så blir detta en del av ett stort tekniskt framsteg, säger Val Spiridonov till oss.

Frågan är var gränsen går. För dig? För mig? Din lever kanske du kan tänka dig att donera till någon annan. Kanske dina lungor och ditt hjärta också. Och att ta emot ett organ från någon är många av oss beredda på att göra.

Men en hel kropp? En annan människas kropp? Det är detta som konferensen Sime handlar om. Att ställa oss inför vägval som den allra yttersta tekniken utmanar oss inför. Det som är otänkbart. Men kanske för några ändå en möjlighet.

I gränslandet till det omöjliga ställs de svåra frågorna till oss om vad en människa är och vilken teknikutveckling vi vill leva med.